Τις γλυκοπατάτες τις λατρεύω: ένα από τα αγαπημένα μου εύκολα και γρήγορα πιάτα είναι φουρνιστές γλυκοπατάτες κομμέτες σε στικς με πάπρικα και δενδρολίβανο.
Οπότε αύτη η συνταγή για γεμιστές γλυκοπατάτες με φακές από το Green Kitchen Stories μου κέντρισε κατευθείαν το ενδιαφέρον. Η γέμιση είναι από φακές μαγειρεμένες με το παραδοσιακό ινδικό τρόπο (Dahl), ελαφρά πικάντικες με πολλά μπαχάρια που δένουν άψογα με τη γλυκειά λιωμένη γλυκοπατάτα. Ενώ το ρόδι δίνει ένα απίστευτα δροσιστικό τελείωμα. Πλούσιες σε Βιταμίνη Α, και Βήτα-Καροτίνη η γλυκοπατάτα κάνει τις θερμίδες της να αξίζουν όχι μόνο σε γεύση αλλά και σε διατροφική αξία.
Υλικά
-4 γλυκοπατάτες
-3κτλ σούπας λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
-3 σκελίδες σκόρδο
-1 κρεμμύδι
-4 αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κομματάκια
-1κτλ σούπας τζίντζερ, κομμένο σε κομματάκια
-1κτλ σούπας κουρκουμά
-2κτλ γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
-1/2 κτλ γλυκού τσίλι
– 2 καρότα, κομμένα σε κομματάκια
1 κούπα φακές
1 λίτρο νερό
1κτλ γλυκού αλάτι
2 ντομάτες κομμέτες στα 4 (ή ένα κουτί ντοματοπελτέ)
70γρ φρέσκο σπανάκι
Για το σερβίρισμα: ρόδι, φρέσκο κόριανδρο, σπόρους κολοκύθας
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κάνεις μια μικρή τομή στο πάνω μέρος της γλυκοπατάτας, τις ντύνεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Παράλληλα βάζεις μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτεις το λάδι καρύδας, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα βερύκοκα, το τζίντζερ, το κουρκουμά, το κάρδαμο και το τσίλι. Τσιγαρίζεις για λίγα λεπτά (μπορείς να προσθέσεις λίγο νερό αν έχουν αρχίσει να καίγοντα τα μπαχαρικά) μέχρι να κιτρινίσει το κρεμμυδάκι. Προσθέτεις το καρότο και τις φακές και μετά από 2 λεπτά προσθέτεις το νερό και το αλάτι και αφήνεις να βράσουν για 15-25 λεπτά. Μόλις οι φακές αρχίσουν να λιώνουν πρόσθεσε τις ντομάτες και το σπανάκι και απομακρύνεις από τη φωτιά.
Τοποθετείς τις γλυκοπατάτες στο πιάτο, χάραζεις το πάνω μέρος και τράβας συγχρόνως και τις δύο άκρες μέχρι να ανοίξει η γλυκοπατάτα. Πρόσθετεις μια ή δυο κουταλιές από τις φακές μέσα στις γλυκοπατάτες και σέρβιρεις με το γιαούρτι, το κόριανδρο, το ρόδι και τους σπόρους κοκοκύθας.