Πήρε το όνομα του από τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Γι’ αυτό και το όνομα του στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία το ιπποφάες ήταν η τροφή του Πηγάσσου- κάνοντας ακόμα και άλογα να πετάνε..
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα και καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Στη Ρωσία, που είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένο, το ονομάζουν «ανανά της Σιβηρίας», λόγω της γεύσης του και της αφθονίας του χυμού του. Εκτός από το ελληνικό του όνομα, το ιπποφαές είναι από τις λίγες υπερτροφές που καλιεργούνται και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Αχούρια, κάνοντας το πιο προσιτκό οικονομικά από τα ασαί και τα υπόλοιπα ξένα υπερφρούτα.
Ρώσοι και κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο: το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Το ιπποφαές περιέχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Επίσης έχει ολόκληρη τη σειρά των βιταμινών Β, βιταμίνη Κ, αλλά και την Ε σε περιεκτικότητες μεγαλύτερες από εκείνες που περιέχουν ο σίτος και ο αραβόσιτος. Το ιπποφαές είναι η πλουσίοτερη φυτική πηγή σε πολυακόρεστα οξέα, δηλαδή σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι το ω-3, το ω-6, το ω-7 αλλά και σε φλαβο- νοειδή, φυτοστερόλες, ανόργανα άλατα κλπ.
Οι χρήσεις του στη φαρμακευτική είναι πολλαπλές, και λίγες από τις δράσεις του είναι :
– Το Ιπποφαες είναι το μόνο που περιέχει περισσότερα από 15 ενεργά αντιοξειδωτικό συστατικά, γεγονός που το καθιστά μία από τις κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές στον κόσμο.
– Χάρη στο πλήθος αντιοξειδωτικών του το Ιπποφαές επιτυγχάνει με τον καλύτερο τρόπο τη ριζική απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζωτικότητα και ενέργεια.
– Προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
– Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος
– Λόγω της αντιφλεγμωνόδους και επουλωτικής του δράσης, είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.
Στο εμπόριο θα βρείς τους καρπούς τους, κατά βάση αποξηραμένους. Καταναλώνεται κυρίως ως αφέψημα, σαν μαρμελάδα ή πάνω σε σαλάτες με άλλους σπόρους για να δώσει τη χαρακτηριστική του υπόξινη γεύση. Αν βρείς τους μαγικούς καρπούς του και ψάχνεις πιο ενδιαφέροντες τρόπους να προσθέσεις το ιπποφαές στη διατροφή σου, μπορείς να δοκιμάσεις τη συνταγή για πανεύκολη σπιτική μαρμελάδα με ιπποφαές και αχλάδι που γίνεται μέσα σε 2 λεπτα.
Δέσποινα Τσιρίκου says
Καλησπέρα! Με αφορμή αυτό το άρθρο αγόρασα χτες αποξηραμένο ιπποφαές. Εκτός από την συνταγή μαρμελάδας που έχετε, πως αλλιώς θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για πρωινό; Η χρήση του πρέπει να είναι περιορισμένη;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΟΥ says
Καλησπέρα! Με αφορμή αυτό το ποστ χτες αγόρασα αποξηραμένο ιπποφαές. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να το εντάξω στο πρωινό μου, εκτός από την μαρμελάδα που αναφέρετε παραπάνω;
korinakaran@hotmail.com says
Γεια σου Δεσποινα! Μπορεις να το βαζεις στις σαλατες η σρ γιαουρτι με φρουτα για πρωινο! Και σε σμουθι εχω βαλει απλα βγαινει λιγο ξινουτσικη η γευση!