Ένας από τους πιο συχνούς προβληματισμούς για το τρόπο διατροφής που ακολουθώ είναι το πόσο οικονομικός είναι, καθώς πολύς κόσμος πιστεύει ότι το να τρως υγιεινά είναι ακριβό σπόρ. Σϊγουρα το να ασχοληθείς με τη ποιότητα του φαγητού που τρως είναι μια πολυτέλεια και προποθέτει έχεις λύσει το βασικό πρόβλημα διαβίωσης, παρ’ όλ’ αυτά δεν είναι σημαντικά πιο ακριβός από μια κρεατοφαγική διατροφή. Οι ξηροί καρποί και κάποια από τα προιόντα που βρίσκεις μόνο στα βιολογικά είναι σίγουρα λίγο τσιμπημένα, αλλά κάνεις οικονομίες απ’ αλλού, γλιτώνοντας χρήματα από το κρέας, τα θαλασσινά, αλλαντικά και τυροκομικά- που ομολογουμένως ανεβάζουν αισθητά το μπάτζετ στο σουπερ μάρκετ. Οπότε αν εξαιρέσεις τα λίγο πιο εξεζητημένα υλικά, η χορτοφαγική διατροφή στη ούσια της, βασιζόμενη σε όσπρια και δημητριακά, ήταν ανέκαθεν η «διατροφή του φτωχού». Ο φαγόπυρος, η βρώμη, το καστανό ρύζι, η κινόα ήταν στις χώρες τους φθηνές ύλες που γέμιζαν το στομάχι, για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που δεν άντεχαν οικονομικά να καταναλώνουν καθημερινά κρέας.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε που μας παίρνει να κάνουμε οικονομία και πως να ψωνίζουμε έξυπνα. Αν είχα όλα τα λεφτά του κόσμου θα αγόραζα τα πάντα βιολογικά: από τους ντοματοπελτέδες μέχρι τους ξηρούς καρπούς και φυσικά όλα τα φρούτα και λαχανικά. Αλλά για να μη μείνω στο δρόμο, επιλέγω να αγοράζω οργανικά μόνο για τα φρούτα και λαχανικά που αποροφούν τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Με βάση λοιπόν τον ανεξάρτητο ερευνητικό φορέα EWG η λίστα με τα 12 φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα (με σειρά προτεραιότητας) είναι η εξής:
- Μήλα
- Ροδάκινα
- Νεκταρίνια
- Φράουλες
- Σταφύλια
- Σέλερι
- Σπανάκι
- Κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές
- Αγγούρι
- Ντομάτες
- Αρακάς
- Πατάτες
- Λάχανα και Λαχανίδα
Όπως προσέξατε πρόκειται για φρούτα και λαχανικά με λεπτή φλούδα ή αυτά που βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος αποροφώντας περισσότερες βλαβερές ουσίες. Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαλάτε τα ωραία σας λεφτουδάκια σε οργανικές μπανάνες, μελιτζάνες ή αβοκάντο, μίας και η χοντρή τους φλούδα τα προστατεύει από τα φυτοφάρμακα. Και “κλόπι πέιστ” μια χρήσιμη λίστα με τις βιολογικές λαικές αγορές στην Αττική:
Κολωνάκι: Πλατεία Δεξαμενής (Παρασκευή)
Κηφισιά: τέλος οδού Χαριλάου Τρικούπη (Δευτέρα)
Γλυφάδα: Πλατεία Ξενοφώντος (Τετάρτη)
Καισαριανή: Στο Άλσος πίσω από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ (Παρασκευή)
Χαλάνδρι: Τυμφρηστού και Ιωαννίνων (Τετάρτη)
Περιστέρι: Κουτρουμπούση και Δημοσθένους (Δευτέρα)
Γέρακας: Οδός Εθνικής Αντιστάσεως (Πέμπτη)
Παλαιό Ψυχικό: Πλατεία Αρσακείου (Τρίτη)
Πετρούπολη: Μπουμπουλίνας και Δωδεκανήσου (Πέμπτη)
Νέο Ηράκλειο: Οδός Ελευθερίου Βενιζέλου (Τρίτη)
Πειραιάς: Πλατεία Καλαβρύτων, Πηγάδα (Τετάρτη)
Κάτω Πατήσια: Πάτμου & Καραβία (Σάββατο)
Κορυδαλλός: Πλατεία Ελευθερίας (Τρίτη)
Χολαργός: Οδός Σύρου, στο ύψος του δημαρχείου (Παρασκευή)
Αγία Βαρβάρα: Πεζόδρομος Κουντουριώτη και Ελευθερίου Βενιζέλου (Παρασκευή)
Νέα Ιωνία: Οδός Φιλελλήνων, Ελευθερούπολη (Παρασκευή)
Ιλιον: Λεωφόρος Δημοκρατίας (Σάββατο)
Ηλιούπολη: Οδός Μαρίνου Αντύπα (Τετάρτη)
Επίσης η εποχική διατροφή είναι ένας καλός τρόπος όχι μονό να τρώς καλύτερα αλλά να γλιτώνεις χρήματα. Και τέλος μη φοβάσαι τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα: έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά διατηρούν στο ακέραιο τις βιταμίνες τους όταν καταψύχονται και είναι ένας πολύ οινονομικός και πρακτικός τρόπος να φτιάχνεις σούπες η σμούθις ανά πάσα στίγμη.
PS. Τα φρούτα της φωτογραφίας είναι μάλλον παράδειγμα του πως να τινάξετε το μπάτζετ σας στον αέρα. Απλά έχουμε ξεμείνει απο φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών και μάλλον θα πρέπει να βγούμε καμιά βόλτα σε λαική αγορά για να βγάλουμε καινούριο φωτογραφικό υλικό!