Η υψηλή θερμιδική τους αξία (9 θερμίδες ανά γρ. σε σχέση με τις 4 θερμίδες της πρωτεΐνης και του υδατάνθρακα) είναι ένας λόγος που τα λίπη για πολλά χρόνια είχαν δαιμονοποιηθεί, κυρίως από τα διαστρεβλωμένα αποτελέσματα, του προσφιλή για εμάς τους Έλληνες ερευνητή Ansel Keys, που κατέληξε ότι οι χαμηλές σε λιπαρά διατροφές συνδέονται με λιγότερους καρκίνους και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Έτσι περάσαμε σε μια κατάσταση μανίας τη δεκαετία του 90 με τα Light και Low Fat προϊόντα νομίζοντας ότι είναι η πανάκεια για την απώλεια βάρους και δια βίου υγεία. Το εμπόριο κατακλείστηκε με προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά αλλά υψηλά σε ζάχαρη, για να αποκτήσουν τη γεύση που έχασαν κατά την επεξεργασία τους. Και φυσικά τα κρούσματα καρκίνων και καρδιοαγγειακών όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν ραγδαία τις τελευταίες 2 δεκαετίες, παρά του ότι αντικαταστήσαμε το βούτυρο με Becel και το κανονικό γάλα και γιαούρτι με 0% λιπαρά.
Έχω λοιπόν να σας πώ ότι οι τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το λίπος είναι καλό! Μάλιστα καλά ακούσατε, είναι καλό! Πιο συγκεκριμένα ο Rajiv Chowdhury έκανε μια επισκόπηση σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει για τα λίπη το 2014 έδειξε ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι τόσο κακά όσο τα θεωρούσαμε, και ότι δε συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί καλοί λόγοι για να βάλεις στη διατροφή σου περισσότερα λιπαρά: τα λίπη δίνουν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού κρατώντας σε χορτάτο για περισσότερη ώρα, η κατανάλωση Ω3 λιπαρών οδηγεί σε γρηγορότερο μεταβολισμό και κάψιμο λίπους, τα Ω3 μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μπορούν να ισορροπήσουν τις ορμόνες. Επίσης οι τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα καρδιοαγγειακά και αύξηση της χοληστερίνης προέρχονται από τη κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων, και όχι από το λίπος. Αντίθετα απ’ ότι πιστεύουμε τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από τα γαλακτοκομικά και το βούτυρο μειώνουν το κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (αν και κατά τη γνώμη μου υπάρχουν πολλοί άλλοι καλοί λόγοι να μη τα καταναλώνεις). Ενώ τα λίπη Ω6 που προέρχονται από φυτικά λάδια (λάδι σόγιας, ηλιέλαιο, μαργαρίνη κλπ) δε παρουσιάζουν κανένα όφελος και αυξάνουν το κίνδυνο καρδιαγγειακών. Τα λίπη Ω3 είναι αυτά που προστατεύουν περισσότερο απ’ όλα απ’ τα καρδιοαγγειακά. Είναι πολύ σημαντικό παρ’ όλ’ αυτά να αυξήσουμε τη πρόσληψη Ω3 λιπαρών: με τη σύγχρονη δυτική δίαιτα (πλούσια σε φυτικά και ζωικά λιπαρά) προσλαμβάνουμε 10πλάσια ποσότητα Ω6 από Ω3. Η ανισορροπία αυτή μειώνει τη διαθεσιμότητα και φυσική παραγωγή των Ω3 από το σώμα και τελικά οδηγεί σε φλεγμονή κι ένα σωρό άλλες ασθένειες.
Επειδή τα λίπη είναι πολύπλοκο κεφάλαιο στη διατροφή, και υπάρχει μεγάλη ποικιλία καλών αλλά και κακών λιπιδίων, το συμπέρασμα βάσει όλων των ερευνών είναι:
- Αποκλείστε από τη διατροφή σας όλα τα φυτικά λάδια (σόγια, ηλιέλαιο, σπορέλαιο κλπ) εκτός από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Χρησιμοποιείστε άφοβα λάδι καρύδας και λίγο βούτυρο (από αγελάδες ελευθέρας βοσκής) και ghee
- Καταναλώστε άφθονο λίπος από αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους
- Αν θέλετε να καταναλώνετε ζωικά λίπη, φροντίστε να είναι βιολογικά και ελευθέρας βοσκής
Οπότε λέμε ναι στα καλά λιπαρά: στα αβοκάντο, στο λάδι καρύδας, στους ξηρούς καρπούς, στο φυστικοβούτυρο και βούτυρο αμυγδάλου που είναι και πεντανόστιμα!
Παρεμφερής με τη παρεξήγηση των λιπαρών είναι και η μανία μας με τις θερμίδες: μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν είναι το πόσες θερμίδες έχει μια συνταγή ή ένα υλικό. Και η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δε ξέρω, μιας και με τη διατροφή μου δε μετράω θερμίδες. Γυμνάζομαι 3- 4 φορές τη βδομάδα, θεωρώντας ότι διατηρώ ένα υγιές ενεργειακό ισοζύγιο. και όσον αφορά το φαγητό αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ποιότητα των τροφών και όχι η ποσότητα τους. Φυσικά και θα φάω αυτό το αβοκάντο ανεξάρτητα από το ότι έχει πολλές θερμίδες μιας και τα κορεσμένα λιπαρά που προσφέρει στο σώμα μου είναι αναντικατάστατα, και προφανώς θα το προτιμήσω από ένα μίνι κρουασάν που μπορεί να έχει λιγότερες θερμίδες αλλά δε μου προσφέρει απολύτως τίποτα.
Αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε περισσότερο για τις τελευταίες έρευνες για τα λιπαρά θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα το εικονιζόμενο βιβλίο, «Get Fat, Eat thin» του Dr Mark Hyman. Διαβάζεται εξαιρετικά εύκολα και συνοδεύεται από πολύ πρακτικές συμβουλές και συνταγές για να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων υψηλών λιπαρών! Η συγκεκριμένη διατροφή που ουσιαστικά αποκλείει τη ζάχαρη (σε όλες τις μορφές ακόμα και σε φρούτα) τους υδατάνθρακες (και ιδίως τα σιτηρά και τα αμυλούχα όσπρια) και είναι πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνη, με βάση τον Hyman ξανασετάρει τον οργανισμό απομακρύνοντας τις φλεγμονές, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και αυξάνοντας το μεταβολισμό. Τη τεστάρω λοιπόν για εσάς και θα προσπαθήσω να την ακολουθήσω για 3 εβδομάδες και θα σας πω τα αποτελέσματα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να πω αντίο στους χουρμάδες, στις μπανάνες, στο μέλι και στις φακές που τόσο αγαπώ! Αλλά επειδή θεωρώ ότι δε μπορείς να έχεις άποψη αν δεν έχεις δοκιμάσει κάτι, θα θυσιάσω τα ωραία μου γλυκά και σμούθις στο βωμό της επιστήμης! Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επισκεφτειτε το www.eatfatgetthin.com
Fai says
Κορίνα πολύ ενδιαφέρον με παραπέμπει στη λογική της κετογονου , paleo κλπ μπορω να διαβασω κάπου τα Αποτέλεσματα της δοκιμης σου;