Με αφορμή μια πολύ ωραία πρωτοβουλία του Cancer Research το Sugar Free February, για το οποίο σας έχω μιλήσει και στο facebook, σκέφτηκα να γράψω ένα πόστ για τη ζάχαρη και γιατί την αποφεύγω στη διατροφή μου. Η ζάχαρη έχει βρεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία λόγια και για πολύ καλούς λόγους όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες έρευνες μιας και σχετίζεται με πλήθος εκφυλιστικών ασθενειών. Και πραγματικά αν θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στη διατροφή σας για να βελτιώσετε την υγεία σας θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε από τη ζάχαρη και ο Sugar Free February είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να κάνεις την αρχή. Θα απέχουμε λοιπόν από τη ζάχαρη όλο το Φεβρουάριο για να κάνουμε καλό στην υγεία μας και να μαζέψουμε λεφτά για την έρευνα κατά του καρκίνου. Αν το να βοηθήσετε ένα τόσο μεγάλο σκοπό δε σας κινητοποιεί αρκετά για να κρατήσετε μακριά τα χέρια σας από τις σοκολάτες και τα γλυκά για το Φλεβάρη τότε ορίστε κι άλλοι λόγοι για τους οποίους καλό θα ήταν να σκεφτείτε να κόψετε τη ζάχαρη. Disclaimer: από δω και πέρα διαβάζετε με δική σας ευθύνη μιας και αυτή η σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα δε θα ’ναι ποτέ πια η ίδια…
Καταρχήν να πούμε ότι η κατανάλωση ζάχαρης έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περίπου 22 κουταλιές ζάχαρη τη μέρα. Αυτό δεν είναι και πολύ δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι ένα αναψυκτικό έχει περίπου 9 κουταλιές ζάχαρη. Η ζάχαρη πλέον είναι κρυμμένη σε προιόντα που δε πάει ο νους σας. από ντοματάδες μέχρι ζωμούς σε κύβους οπότε θέλει λίγο προσοχή και διάβασμα στα ψιλά γράμματα.Μιας και η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι κάτι που πρόσφατα μπήκε στη διατροφή μας (περίπου μετά το μεσαίωνα) το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο να επεξεργάζεται τόσο μεγάλες ποσότητες ζάχαρης με αποτέλεσμα την εμφάνιση διάφορων εκφυλιστικών ασθενειών.
- Η ζάχαρη αυξάνει το ρίσκο για διαβήτη τύπου 2
Η κατανάλωση μόλις 1 ή 2 αναψυκτικών τη μέρα αυξάνει το ρίσκο διαβήτη κατά 26% με βάση έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard
2. Η ζάχαρη αυξάνει το ρίσκο καρδιαγγειακών παθήσεων.Μάλιστα οι τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει ότι άδικα δαιμονοποιήθηκαν τα κορεσμένα λιπαρά για την αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων και ότι τελικά είναι η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες που φέρνουν τόσο κόσμο στο τραπέζι του καρδιοχειρούργου. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση 1-2 αναψυκτικών τη μέρα αυξάνει το κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 35%.
3. Η ζάχαρη αυξάνει το ρίσκο κάποιων μορφών καρκίνου και το ρίσκο μετάστασης.
Έρευνα του πανεπιστημίου Maryland δείχνει ότι η ζάχαρη υποθάλπει τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς άμυνας του σώματος κατά του καρκίνου αυξάνοντας το ρίσκο καρκινογένεσης. Περίπου το 50% των διαγνώσεων καρκίνου στο πάγκρεας είχαν διαγνωστεί και με Διαβήτη τύπου 2 το προηγούμενο χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία δοκιμάζονται και φάρμακα για τον Διαβήτη στη θεραπεία κατά του καρκίνου. Tελευταίες έρευνες βρίσκουν συσχέτιση ανάμεσα στη κατανάλωση ζάχαρης και στο καρκίνο του μαστού, χολής και εντέρου.
Eπίσης η ζάχαρη αυξάνει το κίνδυνο μεταστάσης στους υπάρχοντες ασθενείς μιας και τα καρκινικά κύτταρα, λόγω της διαφορετικής φυσιολογίας τους έχουν περισσότερους υποδοχείς γλυκόζης και παράγουν ενέργεια αναερόβια καταναλώνοντας γλυκόζη αντί για ATP. Με βάση αυτή την αρχή λειτουργεί το PET SCAN, που είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος διάγνωσης καρκίνου, παρέχοντας ένα διάλυμα ζάχαρης που ενεργοποιεί τα πεινασμένα για ζάχαρη καρκινικά κύτταρα που δείχνουν λόγω της ζάχαρης μεγαλύτερη δραστηριότητα απ΄ ότι τα φυσιολογικά κύτταρα
4. Η ζάχαρη προκαλεί πρόωρη γήρανση
Η ζάχαρη αντιδρά με κάποια αμινοξέα στο σώμα δημιουργώντας πρόωρη γήρανση και ρυτίδες καθώς η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με μικρότερα τελομερή. Τα τελομερή προστατεύουν το DNA, σκεφτειτε τα σαν το προστατευτικό πλαστικό στο τέλος των κορδονιών, του DNA δηλαδή, και μικρότερα τελομερή σχετίζονται με πρόωρη γήρανση και μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Επίσης η ζάχαρη σπάει το κολλαγόνο, που είναι η ουσία που διατηρεί το δέρμα μας σφριγηλό και ελαστικό.
5. Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ζάχαρη αδυνατίζει τη δραστηριότητα των λευκών κυττάρων που είναι η βάση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition αποδεικνύει ότι η δυνατότητα των λευκών κυττάρων να επιτίθενται σε βακτήρια μειώνεται κατά 40% με τη κατανάλωση ζάχαρης. Ένας άλλος καλός λόγος που οι καρκινοπαθείς πρέπει να μένουν μακριά από τη ζάχαρη.
6. Η ζάχαρη σε κάνει να πεινάς περισσσότερο
Γιατί η ζάχαρη σε κάνει πιο ανθεκτικό στη λεπτίνη: η λεπτίνη είναι η ορμόνη εκείνη, που όπως προδίδει και το όνομα της μας βοηθά να μένουμε λεπτοί, ρυθμίζοντας την όρεξη. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα, το σώμα σου λέει να σταματήσεις να τρως γιατί χόρτασες. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη και κυρίως η φρουκτόζη απορυθμίζει αυτή την ορμόνη με αποτέλεσμα το σώμα μας να μη παίρνει το σήμα κορεσμού και να συνεχίζει να τρωει οδηγώντας σε παχυσαρκία.
Ποια είναι τα άμεσα οφέλη που θα αισθανθείς αν κόψεις τη ζάχαρη;
-
- Τα επίπεδα ενέργεας σου θα είναι σταθερά μέσα στη μέρα και δε θα αισθάνεσαι τις δυνάμεις σου να εγκαταλείπουν το απόγευμα.
- Δε θα ψάχνεις σαν εξαρτημένος για κάτι γλυκό μετά το φαγητό ή το απόγευμα με κίνδυνο να σκοτώσεις όποιον μπει ανάμεσα σ’ εσένα και το πολυπόθητο κομμάτι σοκολάτας
- Θα έχεις τη δύναμη να λες όχι σ αυτό το δεύτερο κομμάτι κέικ αν πραγματικά δε το θες μιας και θα σταματήσεις να τρως από λιγούρα
- Θα σηκώνεσαι χορτασμένος-η από το τραπέζι
- Λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Μπορεί τα παραπάνω να σας φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, αλλά λίγες βδομάδες μόνο αποχής από τη ζάχαρη φτάνουν για να ξαναρυθμίσουν τις ορμόνες μας και να κάνουν τους γευστικους μας κάλυκες να ξεπεράσουν την εξάρτηση από τη ζάχαρη.
-Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ζάχαρη;
Η ζάχαρη είναι ζάχαρη σε όλες τις χημικές της μορφές, καθώς όλες μετατρέπονται σε γλυκόζη στο αίμα μας για να μας δώσουν ενέργεια. Επειδή δε ξεκινάμε όλοι από το ίδιο επίπεδο όσον αφορά τη κατανάλωση και τη σχέση μας με τη ζάχαρη , προτείνω τα εξής δύο επίπεδα για το Sugar Free February
α. Βασικό επίπεδο: Κόβουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη και συνεχίζουμε τη κατανάλωση φρέσκων (και λίγων αποξηραμένων) φρούτων και επιλεγμένων φυσικών γλυκαντικών (όπως μέλι και σφένδαμο, θα σας γράψω αναλυτικό ποστ)
β. Sugar Free Samurai: μάλλον έχουμε ήδη κόψει τις επεξεργασμένες μορφές ζάχαρης και κόβουμε και τα φυσικά γλυκαντικά και φρούτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Είναι δικό σας θέμα ποιο επίπεδο θέλετε να δοκιμάσετε μέσα στο φεβρουάριο. Θεωρώ ότι και το πρώτο επίπεδο είναι μεγάλο επίτευγμα, και θα δείτε άμεσα τα οφέλη της αποχής. Επισης είναι σαφέστατα πιο βιώσιο και μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,, και το προτείνω αν θέλετε να κάνετε μια μόνιμη αλλαγή στις συνήθειες σας. Εγώ εκεί βρίσκομαι, θα δοκιμάσω όμως το δεύτερο επίπεδο για το Φλεβάρη μιας και το θεωρώ μεγαλύτερη πρόκληση.
μόλις με το καλό μπεί ο Μάρτης μπορείς να επιλέξεις αν θέλεις να μείνεις στο βασικό επίπεδο ή να γίνεις σαμουράι.
–Οκ, ψήθηκα! Τι πρέπει να κάνω τώρα;
Βασικά να επιστρατεύσεις όλη σου τη δύναμη και πειθαρχία. Και να ξεκινήσει από αύριο κιόλας το στόχο να κάνεις αποτοξίνωση από τη ζάχαρη για 4 εβδομάδες. Όλο το Φεβρουάριο θα ποστάρω αρκετά συχνά συμβουλές και συνταγές για το πώς να μείνουμε μακριά από τη ζάχαρη. Η ιδέα ότι έχεις συμπαράσταση και το κάνουν πολλοί άλλοι μαζί σου και βιώνουν μαζί μ εσένα παρόμοια συναισθήματα σίγουρα βοηθάει. Αν θέλεις λίγη συμπαράσταση παραπάνω μπορείς να συμμετάσχεις στον έρανο του Cancer Research Uk, γιατί όταν ξέρεις ότι άνθρωποι σου στηρίζουν τον αγώνα σου δίνοντας λεφτά για ένα καλό σκοπό έχεις ένα παραπάνω λόγο να συνεχίσεις και να μη τους απογοητεύσεις. Με ποιο τρόπο; Το Cancer research UK στο χει κάνει πολύ εύκολο. Μόλις δηλώσεις συμμετοχή στο ακόλουθο link θα σου στείλει έτοιμη σελίδα με το δικό σου λογαριασμό για τον έρανο που μπορείς να κοινοποιήσεις social media και οι φίλοι σου να στηρίξουν τον αγώνα σου κατά της ζάχαρης το Φλεβάρη συνεισφέροντας ένα ποσό, όσο θέλουν, που στο τέλος του μήνα θα κατατεθεί στο λογαριασμό του Cancer research UK για να διατεθεί στην έρευνα κατά του καρκίνου. Το Cancer research UK είναι από τις μεγαλύτερες ΜΚΟ στην Αγγλία για την έρευνα κατά του καρκίνου και γενικά οι ΜΚΟ ελέγχονται πολύ σε αυτή τη χώρα οπότε μην έχετε καθόλου την ανησυχία ότι τα λεφτά σας θα καταλήξουν στη τσέπη κάποιου ξύπνιου.
Καλή μας επιτυχία λοιπόν!