Δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο χαρούμενη είμαι για το δεύτερο καλεσμένο του Saucha Life Inspiration: αυτό το μήνα μιλάμε με τη Δάφνη Τσάτσου, την επικεφαλή της κολλεκτίβας Troo Food liberation. Η Troo Food liberation είναι μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάνε το αληθινό φαγητό, οργανώνουν εργαστήρια βίγκαν/ ωμοφαγικής μαγειρικής και πολεμούν με κάθε ευκαρία «τα εγκληήματα κατά του φάγητου», θυμίζοντάς μας τον ηθικό, πολιτικό και κοινωνικό ρόλο του τι βάζουμε στο πιάτο μας. Έχουν λανσάρει τα Troo Food kale chips, συνεργαζόμενοι με Έλληνες παραγωγούς λαχανίδας, τα οποία εξάγουν και στο εξωτερίκο. Η Δάφνη είναι επαγγελματίας «μαγείρισσα» και ταξιδεύει τον κόσμο για να μοιραστεί την ωμοφαγική, αγιουβερδική, μακροβιοτική της κουζίνα σε σεμινάρια γίογκα και ολιστικών θεραπειών.
– Τι σημαίνει για σένα Saucha life;
Σημαίνει να τρως σε αρμoνία με τη φύση, σε αρμoνία με τις ανάγκες του σώματος σου σε καθε εποχή και φάση της ζωής σου. Να αθλείσαι, να περνάς χρόνο στην εξοχή, να αναπνέεις καθαρό αέρα. Να περνάς χρόνο μόνος σου, σε διαλογισμό. Να αισθάνεσαι ελεύθερος, να χορεύεις, να τραγουδας. Να κάνεις ό,τι χρειάζεσαι για να θρέψεις το νου σου, το σώμα σου και το πνεύμα σου. Να καταλάβεις πως δεν υπάρχουν κανόνες για το πως ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που είναι σωστό για αυτον. Σημαίνει να ζεις με ακεραιότητα, όπου τα πιστεύω σου και οι πράξεις σου ειναι σε συμφωνία.
– Ti σημαίνει Troo Food;
Troo Food είναι αληθινή τροφή, που μας θρέφει, χωρίς χημικά, από σπόρους γόνιμους, κατά προτίμηση από ντόπια, εποχιακά υλικά. Τροφή που είναι φιλική στο περιβάλλον και τα ζώα. Είναι τροφή που μας δίνει δύναμη, που βοηθάει το σωμα μας να αυτοϊάνει, μας βοηθάει να αισθανθούμε καλύτερα. Αυτά που τρώμε γίνονται αυτό που είμαστε. Όπως έλεγε ο Ιπποκράτης η τροφή είναι το φαρμακό μας και το φαρμακό μας η τροφή μας.
– Ποιοί ειναι οι Troo Food Liberation;
Η Troo Food Liberation είναι μια κολλεκτίβα από άτομα με κοινά πιστεύω. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να αρχίσει να αναρωτιέται από που έρχεται η τροφή του, ποια ήταν η επίπτωση της παραγωγής του στο περιβάλον. Κατα κάποιο τρόπο υποστηρίζουμε ένα τρόπο ζωής πιο απλό, όπως ήταν παλιότερα. Να θυμηθούμε πως είμαστε μέρος ενός κύκλου ζωής και πως δεν είμαστε στο κέντρο του πιστεύοντας πως ξέρουμε καλύτερα ή πως μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Πιστεύουμε πως όλοι έχουν το δικαίωμα αληθινής τροφής και καθαρού νερού. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το εξασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές.
– Πως δημιουργήθηκε το Troo Food Liberation;
Η Troo Food Liberation γεννήθηκε από την ανάγκη μας να επανακτίσουμε τον έλεγχο της υγείας μας, να εξισορροπήσουμε ένα σύστημα που είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και την υγεία μας. Οι σπόροι έχουν έρθει στα πρόθυρα εξαφάνισης, έχει χαθεί η ουσία και κύριο κίνητρο είναι τα προσωπικά συμφέροντα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου όλοι μπορούν να αισθανθούν τη ελευθερία να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται για να ζήσουν μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
– Τι το πυροδότησε, ποια ήταν η στιγμή καταλύτης;
Ολα έγιναν οργανικά. Ποτέ δεν κάτσαμε και αποφασίσαμε πως θα ξεκινήσουμε κίνημα, και δεν ξέρω αν είναι κίνημα. Απλά όσο εμείς γινόμασταν πιο ξεκάθαροι στο τι πιστεύουμε τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Δεν είναι μια δίαιτα που κάνεις για λίγο, είναι τρόπος ζωής και όσο μαθαίνεις περισότερα, και συνέχεια μαθαίνουμε καινούρια πράγματα, οι επιλογές μας γίνονται πιο συνειδητές σε πολλά επίπεδα. Απο τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε, τα ρούχα που φοράμε, τα φαγητά που τρώμε.. κάθε φορά που κάνουμε μια επιλογή υποστηρίζουμε μια ιδέα, μια επιχείρηση, έναν άνθρωπο και τον τρόπο που κάνει τα πράγματα.
– Πως σου προέκυψε προσωπικά να ασχοληθείς με το φαγητό και να γίνεις σέφ;
Αν θέλετε να βάλετε όνομα σε αυτό που κάνω προτιμάω μαγείρισσα αντι για σεφ. Ενώ ήμουνα χορτοφάγος από 17 χρονών δεν έτρωγα πολύ σωστά. Για λόγους υγείας χρειάστηκε να κάνω μια πολύ αυστηρή δίαιτα, όπου έπρεπε να σταματήσω να τρώω τα περισσότερα φαγητά που έτρωγα εκείνη την εποχή. Δεν μπορούσα πια να φάω αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, ακόμα και πολλά φρούτα. Άρχισα λοιπόν να χάνω βάρος και να μαθαίνω πως να τρώω σωστά. Όταν γύρισα στην Αθήνα αρχισα να μαθαίνω για την ομωφαγία και να μαγειρεύω όλο και πιο πολύ. Μετά από λιγο καιρό η Troo Food Liberation ανέλαβε τη κουζίνα του Breeder Feeder για τρεις μήνες. Μάθαμε πολλά από την εμπειρία αυτη και όταν τελείωσε πήγα να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο διατροφής, κινέζικης ιατρικής και καθαρισμούς. Μετά από αυτο άρχισα να μαγειρεύω σε εκείνο το κέντρο και τα τελευταία 5 χρόνια ταξιδεύω και μαγειρεύω σε σεμινάρια γιόγκα, ακροβατικών και μασάζ σε διάφορα μέρη του κόσμου
– Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει ένα πιο καθαρό τρόπο ζωής και δε ξέρει από που πρέπει να αρχίσει;
Να αρχίσει βήμα-βήμα. Συχνά αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε κάποια πράγματα και θέλουμε να αλλαξουμε τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη, αυτό δεν είναι βιώσιμο. Μετά από λίγο δεν αντέχουμε και γυρνάμε στις παλιές συνήθειες. Δεν μπορούμε να καταπιέσουμε τους εαυτούς μας, γιατί το πιο σημαντικό είναι να έχουμε καλή/υγιή σχέση με το σώμα μας και το φαγητό μας. Αν αρχίσεις σταματώντας τα ζωικά προιόντα, το ασπρο αλεύρι, και την άσπρη ζάχαρη έχεις κάνει πολυ μεγάλο βήμα. Αν δεν μπορείς να σταματήσεις τα γαλακτοκομικά ή το κρέας είναι καλό να τα τρως όσο λιγότερο γίνεται, μία φορα το μήνα, και να ενημερωθείς από που προέρχονται, πως φροντίζουν τα ζώα, τι τα ταίζουν. Αλλά και να μην αισθάνονται τύψεις όταν τρώς κάτι που νομίζεις πως δεν θα έπρεπε να τρώς. Σιγά σιγά οι σωστές επιλογές γίνονται όλο και πιο εύκολες, το σώμα καθαρίζει και μας μιλάει ξεκάθαρα για το τι χρειάζεται όταν είναι ελέυθερο από τοξίνες και εθισμούς.
– Ποια είναι τα μέρη που αγαπάς να τρώς και να αγοράζεις τρόφιμα στην Ελλάδα;
Στη λαική αγορά. Εκεί γνωρίζεις τους αγρότες, βλεπεις τα φρούτα, τα λαχανικά, βρίσκεις τα πιο φρέσκα, εποχιακά, και ντόπια προιόντα. Υποστηρίζεις την Ελληνική αγορά, ανταλλάσσεις συνταγές. Μου αρέσει πολύ και πια έχω τους γνωστούς μου παραγωγούς που εμπιστεύομαι τον τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους. Υπάρχει και ένα εστιατόριο στη Γλυφάδα που λέγεται Γη που έχει ωραίο ωμοφαγικό φαγητο.
– Θεωρείς οτι γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι στο φαγητό; Τι σου δίνει ελπίδα;
Να πω την αλήθεια δεν ξέρω. Σε μερικά πραγματα ναι γίνομαστε πιο συνειδητοί, αλλά όταν ψωνίζουμε μόνο από το βιολογικό χωρίς να σκεφτόμαστε από που έρχονται τα προιόντα, πόσο έχουν ταξιδέψει και πόσο πλαστικό χρησιμοποιείται για τη συσκευασία τους χάνεται λίγο το νόημα. Αυτό που μου δίνει ελπίδα είναι πως ακούω από πολύ κόσμο οτι έχει φύγει από τη πόλη, οτι έχουν μποστάνι, καλιεργούν τα λαχανικά τους. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να φανταστώ.
– Ποιες ελληνικές πρωτοβουλίες θα ξεχώριζες στο θέμα της ηθικής κατανάλωσης και διατροφής;
Η οργάνωση του Πελίτι που είναι τράπεζα σπόρων (www.peliti.gr), το kangouro.gr, το Athens healing garden (www.athenshealinggarden.com), το Nea guinea (neaguinea.org) και το Περιβόλι Κορινθίας.
– Ποια είναι τα τρία επιχειρήματα που παραθέτεις σε όσους λένε ότι τα ωμά φαγητά είναι άνοστα;
Η αλήθεια είναι πως η ωμοφαγία δεν είναι για όλους και ούτε για όλες τις εποχές. Είναι συγκεκριμένες οι ιδιοσυγκρασίες που μπορούν να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα με ωμοφαγική διατροφή. Εγώ συνδιάζω ωμοφαγία με μακροβιοτική διατροφή και αγιουρβέδα. Το μόνο επιχείρημα που έχω είναι πως πρέπει να δοκιμάσουν το φαγητό που φτιάχνουμε, μόνο άνοστο δε είναι, ειδικά τα υλικά από μόνα τους είναι νοστιμότατα.
– Γυμνάζεσαι καθόλου;
Εννοείται! Επειδή ταξιδέυω πολύ δεν έχω μια σταθερή πρακτική. Αλλά κολυμπάω πολύ, κάνω γιόγκα, μεγάλες βόλτες στο βουνό ή το δάσος, ανάλογα που είμαι. Η ζωη μου είναι πολύ δραστήρια, δεν μένω σταθερή για πολύ καιρό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιεινό τρόπο ζωής αν δεν γυμναζόμαστε.
– Κοιτάζοντας στο μέλλον πιο θα ήθελες να είναι η «κληρονομιά» που θ’ αφήσεις στα παιδιά σου;
Θα ήθελα να έχω το κομάτι μου ώστε να έχουν ακόμα καθαρό αέρα να αναπνέουν, το νερό να τρέχει στα ποτάμια και να μπορούν να το πιούν, και η γη να είναι γόνιμη.
-Θα μας δώσεις μια αγαπημένη σου συνταγή;
Γενικά δεν δουλεύω με συνταγες. Όσο δυσκολευομαι να ακολουθήσω μια συνταγή τόσο δυσκολεύομαι να φτιάξω μια και να τη θυμηθώ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν έχουμε γράψει βιβλίο ακόμα, αλλά είναι στη λίστα με τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε! Στη φωτογραφία έχω ένα brownie γλυκοπατάτας, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλεύρι, αλλά πολύ νόστιμο.
Οδηγίες:
Πλένουμε ξεφλουδίζουμε και βράζουμε γλυκοπατάτες, πταν ειναι έτοιμες τις κάνουμε πουρέ. Μετά σε bain marie, φτιάχνουμε ωμή σοκολάτα. Λιώνουμε βούτυρο κακάο, με λίγο λάδι καρύδας, μια πρέζα αλάτι, μισή κουταλιά του γλυκού κανέλα, σκόνη κακάο (περίπου ίση ποσότητα με το λάδι) και γλυκαντικό (agave, σιρόπι σφενδάμου, μέλι, πετιμέζι, ό,τι έχετε). Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσουν, και τα αναμειγνύουμε με τον πουρέ. Μπορούμε να συμπεριλάβουμε και καρύδια, καρύδα τριμμένη, σπόρους κακάο, ξύσμα πορτοκαλιού.. Το βάζουμε στο ψυγείο και σε μερικές ώρες είναι έτοιμο, τα λάδια έχουν κρυώσει και έχει δέσει. Αν βιαζόμαστε το βάζουμε στην κατάψυξη. Αν βιάζεστε πολύ μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα και να την ανακατέψετε με τον πουρέ, το βάζετε στο ψυγείο και είναι έτοιμο. Κατά προτίμηση η σοκολάτα να είναι δίκαιου εμπορίου γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση στις φυτείες κακάο.
Δεντάκης Νίκος says
πολύ ωραία, έχετε κάποια συνάντηση που θα μπορούσα να βρεθώ με κάποια απ’ τις δύο κόρες μου;
Υ.Γ έχω να ψωνίσω χρόνια από super market
korinakaran@hotmail.com says
Καλησπερα Νικο! Οχι δεν υπαρχει κατι προγραμματισμενο, αλλα αν υπαρξει ενδιαφερον θα ενημερωθεις ειτε απο εδω η απο τη σελιδα μας στο facebook!