Μόλις ξεκίνησα αυτή τη στήλη σκεφτόμουν αν πραγματικά θα έβρισκα καλεσμένο για κάθε μήνα. Η υγιεινή σκηνή όμως της Αθήνας ανθίζει τόσο γρήγορα που οι αρχικές μου ανησυχίες γρήγορα διαψεύτηκαν. Αυτό το μήνα μιλήσαμε με τη Ντόρις Πετσά, την ιδιοκτήτρια των Coffee Bike, στο Πικέρμι και στο Κεφαλάρι. Καφέ με ιδιαίτερο concept μιας και ενώ επισκευάζεις το ποδήλατο σου μπορείς να γευτείς ωμοφαγικές λιχουδιές, σαλάτες με σούπερ φουντ, υγιεινά μάφιν και λαχταριστούς χυμούς και σμούθις. Εγώ πάντως πηγαίνω χωρίς το ποδήλατο, κυρίως για το φαγητό που είναι εκπηκτικό!
– Τι σημαίνει για σας καθαρός και υγιεινός τρόπος ζωής;
Μιλώντας για τη διατροφή, σημαίνει μία ζωή απαλλαγμένη από κάθε τοξική και επεξεργασμένη τροφή. Γενικότερα, όμως, καθαρός και υγιεινός τρόπος ζωής σημαίνει όχι μόνο να επιλέγω τα κατάλληλα «καύσιμα» για τον οργανισμό μου, αλλά να κλείνω τη δίοδο σε κάθε αρνητικό συναίσθημα/άνθρωπο ή κατάσταση. Η καθαρότητα του οργανισμού να συνάδει με της ψυχής μας.
– Πως ήρθε η έμπνευση για το Coffee Bike ;
Έχοντας ταξιδέψει πολύ στο εξωτερικό, μου έλειπε που δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα. Δεν προσπάθησα να κάνω κάτι έξω από τα νερά μου, απλά μετέφερα την κουζίνα και τη φιλοσοφία μου, σε ένα μέρος όπου μπορώ να μοιράζομαι τις ιδέες μου με περισσότερους ανθρώπους.
– Τι σχέση έχουν τα ποδήλατα με την βίγκαν κουζίνα;
Στο Coffee Bike υπηρετούμε έναν πιο ολιστικό τρόπο ζωής. Έτσι, από τη στιγμή που προσέχουμε τη διατροφή μας, μειώνουμε το αποτύπωμά μας στον πλανήτη και αποκτούμε οικολογική συνείδηση. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο τρόπος που επιλέγουμε να μετακινηθούμε. Το ποδήλατο ενισχύει την προσπάθειά μας, καθώς δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα γυμναζόμαστε.
– Ποια είναι η φιλοσοφία σας απέναντι στο φαγητό;
Οι πρώτες ύλες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Μετά φυσικά έρχεται η γνώση, η τεχνική και φυσικά η αγάπη για το φαγητό σε συνάρτηση πάντα με εμάς.
– Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το θέμα της διατροφής και να ξεκινήσετε τα σεμινάρια ωμοφαγικής κουζίνας;
Από τη στιγμή που έγινα πρώτη φορά μητέρα πριν από 22 χρόνια θέλησα να πάρω τον έλεγχο της τροφής της οικογένειάς μου και καθώς άρχισα να ενημερώνομαι και να μελετώ πάνω στο θέμα, αυτό με οδήγησε στο να εκτιμήσω τα οφέλη της ωμοφαγίας στον οργανισμό μας. Είναι κάτι που με ιντριγκάρει και μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση και όσον αφορά τη διαδικασία της προετοιμασίας της ωμοφαγικής κουζίνας και όσον αφορά το να αναγνωρίζω την επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία.
– Ποιο είναι το ιδανικό σας μενού μέσα στη μέρα;
Λόγω φόρτου εργασίας δυστυχώς δεν μου είναι πάντα 100% εφικτό να απολαύσω αυτά που θα ήθελα. Την Κυριακή όμως που είναι μια μέρα αφιερωμένη στην οικογένειά μου και στον εαυτό μου συνήθως ξεκινάμε με ένα πράσινο χυμό κρύας πρέσσας μαζί με ένα avocado toast. Μετά συνήθως μου αρέσει να δημιουργώ καινούριες συνταγές στην κουζίνα μου οπότε πάντα έχουμε κάποιο ωμοφαγικό γεύμα και επιδόρπιο. Επίσης πάντα φροντίζω αυτή τη μέρα να προετοιμάζω snacks όλης της εβδομάδας όπως ενεργοποιημένους ξηρούς καρπούς και κράκερς στον αφυγραντήρα. Για δείπνο μου αρέσει να τελειώνουμε με μία σούπα λαχανικών και ένα αφέψημα βοτάνων.
– Με ποια υλικά δε θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς;
Με μια πρώτη σκέψη, θα έλεγα ξηρούς καρπούς, λάδι καρύδας, μπανάνες και όσπρια.
– Αγαπημένη υπερτροφή;
Θα έλεγα τα chia sheeds γιατί εκτός ότι είναι πολύ καλή φυτική πηγή Ω3 και ασβεστίου, είναι πολύ βασικό συστατικό σε πολλές raw vegan δημιουργίες.
– Αθλείστε;
Ως μητέρα τριών παιδιών και ιδιοκτήτρια δύο μαγαζιών, η αερόβια άσκηση αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μου (γέλια). Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω τόσο ελεύθερο χρόνο όσο θα ήθελα, αλλά προσπαθώ να περπατάω πολύ και φυσικά να κάνω stretching για να ξεκινάει αλλά και να τελειώνει η μέρα μου καλύτερα.
– Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να τρώει πιο υγιεινά αλλά δε ξέρει από που να αρχίσει;
Θα έλεγα να μην πιέσει τον εαυτό του και σε καμία περίπτωση να μην βάλει «πρέπει». Η υγιεινή διατροφή δεν έχει ημερομηνία λήξης, είναι τρόπος ζωής. Αρχικά, λοιπόν, θα έλεγα να προσπαθήσει να βγάλει από τη διατροφή του τα τυποποιημένα τρόφιμα, όπως η ζάχαρη και το αλεύρι, και να την εμπλουτίσει με περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Στη συνέχεια, θα του πρότεινα να περιορίσει το σιτάρι και να αναζητήσει πιο θρεπτικές εναλλακτικές, όπως το αλεύρι ντίνκελ ή το χαρουπάλευρο.
– Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη να τρώτε στην Αθήνα;
Συνήθως όταν έχω χρόνο θα πάμε για σούσι στο Furin Kazan, για Thai στο Ρουάν Τάι και όταν θέλω κάτι γρήγορο στο δρόμο μου αρέσει να πηγαίνω στο Los Loros για veggie arepas!
– Τι νέα να περιμένουμε από το Coffee Bike;
Το Coffee Bike είναι ένα project που εξελίσσεται συνεχώς, γιατί έτσι είμαι άλλωστε κι εγώ σαν άνθρωπος. Νέες γεύσεις σίγουρα, αλλά και διάφορες συνεργασίες με ανθρώπους που εξειδικεύονται σε έναν πιο ολιστικό και υγιεινό τρόπο ζωής. Το μεγαλύτερο νέο όμως, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, είναι το The Juice Lab, που είναι και η επέκταση του Coffee Bike. Το πρώτο «εργαστήριο» χυμών κρύας πρέσας με εξατομικευμένα προγράμματα ανάλογα με το τι αναζητά ο καθένας.